Naam: Dorien van Dolderen
Leeftijd: 19
Studie: Industrieel Ontwerpen
Vereniging: DSV Sint Jansbrug

Voordat ik ging studeren in Delft had ik nog niet echt nagedacht over lid worden bij een studentenvereniging. Maar al snel nadat ik me in de introductieweek had ingeschreven bij Sint Jansbrug, bleek dit voor mij de juiste keuze. De vereniging zorgde ervoor dat ik al meteen aan het begin van het jaar een hechte vrienden- en kennissenclub had. Binnen een vereniging met meer dan 700 leden, is het makkelijk om mensen te vinden waar je het goed mee kunt vinden. Zowel binnen je jaarclub en je jaar als in de jaren boven je. 

Halverwege mijn eerste jaar werd ik gevraagd om met zeven anderen uit verschillende jaarlagen de ontvangstweek voor de vereniging te organiseren. Mijn taak in de Ontvangst Commissie (OC) is het ontwerpen van het logo en de huisstijl waaraan Sint Jansbrug het komend jaar te herkennen zal zijn. Bij mijn studie Industrieel Ontwerpen wordt van de studenten verwacht dat ze in hun eigen tijd ervaringen opdoen met programma's zoals Photoshop en Illustrator. Mijn functie sluit hier goed op aan en ik heb door mijn werk voor de OC de kans gekregen dit actief te doen. Daarnaast is het supergaaf om leden in kleding te zien lopen die ik heb ontworpen. Deze commissie is voor mij heel leerzaam. Niet alleen inhoudelijk, maar ook op het gebied van planning. Ik moest als eerstejaars immers ook mijn studiepunten halen. Het is natuurlijk niet alleen maar werk, we zijn in het afgelopen half jaar als OC een hechte groep geworden. Dat is ook wel nodig want we werken de hele zomervakantie met zijn achten full time in een kleine ruimte.

Binnen de vereniging zijn in de afgelopen 70 jaar aparte tradities en regels ontstaan en bestaat er een soort unieke taal. Elke groepering heeft zijn eigen liederen, drankjes, kleding en gewoonten. In de sociëteit zie je vaak een mengelmoes aan dassen, shirts, truien en andere kleding met rare kleuren en opdrukken. Zo is de OC te herkennen aan driedelige paarse pakken met een vogelprint. Buiten de vereniging kijken mensen hier soms raar van op, bijvoorbeeld als je samen een weekendje weg gaat of als je tijdens een vergadering met zijn allen een ijsje gaat halen. Maar binnen Sint Jansbrug is het heel normaal. Er is altijd ruimte voor ludieke acties en leden vinden altijd wel iets om te vieren. Lid worden was voor mij het ideale begin van mijn studententijd!