Veelgestelde vragen


Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende vragen met betrekking tot lidmaatschap bij één van de vele studentenverenigingen in Nederland.

Kan ik ook door het jaar heen lid worden van een studentenvereniging?

Het merendeel van de studentenverenigingen in Nederland heeft maar één aanmeldmoment in het jaar (dit is bijna altijd in augustus), omdat je bij die verenigingen ook een introductie moet lopen. Er zijn verenigingen waar je wel door het jaar heen lid kan worden. Dit kan je vinden op de website van de vereniging zelf.

Klik HIER voor een overzicht van de 48 verschillende studentenverenigingen die bij de Landelijke Kamer van Vereninigingen zijn aangesloten. Zo kan je meer ontdekken over het aanbod van studentenverenigingen in de 13 steden en specifiek over het aanmeldmoment van elke specifieke vereniging. Ik ben nog geen 18, kan ik dan wel lid worden van een studentenvereniging?

Er zijn verenigingen die ervoor kiezen om alleen nieuwe mensen vanaf 18 jaar toe te laten tot de vereniging. Dit is een keuze die een vereniging zelf maakt, de meeste verenigingen laten toch minderjarigen toe. Houd er wel rekening mee dat je volgens de wet nog geen alcohol mag drinken en dat het bestuur (leidinggevende) van de vereniging er streng op zal toezien dat je geen alcohol drinkt. Als je dit wel doet en er komt controle kan het zo zijn dat de vereniging de alcoholvergunning verliest. Kost een vereniging veel tijd?

Een vereniging kan je zoveel tijd kosten als je zelf wil. Heb je het druk met studeren en tentamens dan sla je een weekje over en als je een week vakantie hebt kan het zo zijn dat je wat vaker op de vereniging te vinden bent. De meeste verenigingen zijn meerdere dagen per week open en de meeste leden kiezen 1 of meerdere avonden waarop ze (als ze kunnen) naar de vereniging gaan.

Als je ervoor kiest om bijvoorbeeld een commissie te doen waarbij je een evenement organiseert op de vereniging zal je bijvoorbeeld een aantal keer vergaderen en wat evenementen organiseren. Dit zal je dus wat tijd kosten. Dit is helemaal je eigen keuze.Is lid worden goed te combineren met een nieuwe studie?

Ja hoor, het is zeker goed te combineren met je studie. Je gaat bij een studentenvereniging om je te ontwikkelen naast je studie. Ook is het vaak zo dat je een super leuke groep mensen om je heen verzamelt waardoor je extra hard voor je studie aan de slag gaat. Niemand wil deze nieuwe vriendengroep verlaten omdat je te weinig studiepunten hebt gehaald en weg moet uit een stad.


Waar moet ik nog meer aan denken als ik ga studeren?

Studeren is een nieuwe stap in je leven. Hierbij moet je een aantal zaken goed organiseren. Je kan denken aan het inschrijven voor je studie bij een universiteit of hogeschool en bij DUO. Ook moet je niet vergeten je bank- en verzekeringsadministratie goed te regelen. Ga naar www.startstuderen.nl en kijk of je alles in huis hebt om je studiejaar succesvol te beginnen. Klik HIER als je meer informatie wilt hebben over verzekeringen die je als student kan afsluiten. 

Heb jij een andere belangrijke vraag? Durf te vragen op Twitter @wordlid! of neem contact op met de Word Lid! redactie.