Geldzaken

 

 

Is lid worden bij een studentenvereniging nu eigenlijk duur? En ben je nou zoveel meer kwijt? Op deze pagina geven we een overzicht van welke kosten je kunt verwachten als je lid wordt bij een studentenvereniging.


Contributie.
De contributie is het jaarlijkse bedrag dat je betaalt aan jouw vereniging ongeacht hoe vaak je op de vereniging aanwezig bent en hoeveel bier je drinkt. De vereniging gebruikt dit geld voor algemene zaken zoals bijvoorbeeld:
- De kosten van de sociëteit (de locatie van de vereniging)
- Een jaarboek dat je elk jaar ontvangt
- Een verenigingskrantje
- Activiteiten op de vereniging
- Het voortbestaan van de vereniging


De contributie is op iedere vereniging verschillend en varieert tussen de €60,- en  €150,- per jaar.
Sommige verenigingen vragen in verhouding meer van de eestejaars groep meer en naarmate je ouder word binnen de vereniging ga je minder betalen. Dit is omdat eerstejaars meestal meer gebruik maken van de activiteiten waar de contributie voor is bedoeld.

Goedkoop een kamer vinden
Word je lid bij een studentenvereniging dan is de kans groot dat je via de vereniging ook aan een goedkope kamer komt.  Veel verenigingshuizen kennen een lange geschiedenis en deze huizen ontvangen vaak jaarlijks nieuwe eerstejaars. Ook zijn deze kamers meestal midden in de stad gelegen terwijl je daar niet per se de hoofdprijs voor betaald. Dit komt door de continuïteit die deze huizen kunnen bieden aan huiseigenaren.

Een hapje eten en een biertje drinken
Op een studentenvereniging betaal je vaak minder dan de helft voor een drankje in vergelijking met de meeste cafés in een stad. Ook bestaat er bij sommige verenigingen de mogelijkheid om voor een studentenprijs een hapje mee te eten op de vereniging zelf.

Verenigingen zijn er niet uit om winst te maken dus dat is de reden dat je voor deze lage prijzen een avond lol kunt hebben. Mensen die voor de verenigingen werken doen dit vrijwillig door achter de bar te staan, het management van de hele vereniging te zijn of één van de vele activiteiten te organiseren. Het management noem je ook wel een bestuur, dit zijn ouderejaars studenten die een jaar de studie aan de kant zetten om plaats te nemen in het bestuur van de vereniging. Dit is een erg leerzaam jaar omdat je een grote verantwoordelijk hebt en in de praktijk ervaart hoe bedrijven werken. Je hebt ook erg veel contact met je eigen leden wat het jaar naast leerzaam ook heel leuk maakt.

Introductiekamp
Nadat je je inschrijft voor de vereniging word je uitgenodigd voor een introductiekamp. Bij de meeste verenigingen is het verplicht om mee te doen aan een introductiekamp. Hiervoor worden dan ook een bijdrage voor gevraagd. Bij elke vereniging is deze kampkosten verschillend omdat bij elke vereniging de duur van zo’n introductie verschillend is.

Heb jij het overzicht al gemaakt?
Voordat je start met je studententijd is het slim om een goed overzicht te maken over wat je allemaal uitgeeft en ontvangt. Op deze manier weet je welke kosten je kunt verwachten en kan je kijken wat je kosten zijn als je straks klaar bent met je studie. Kijk op de volgende website voor meer informatie: www.financieelstudieplan.nl


Bankzaken - heb jij het goed geregeld?
- Heb jij een studentenpakket? Nog niet, zet jezelf dan om. Zo krijg je de juiste dienstverlening die past bij jou als student en krijg je korting op diverse financiële producten.
- Ga je op kamers? Denk dan in ieder geval aan een inboedelverzekering. Ben je benieuwd welke verzekeringen er nog meer bestaan voor studenten? Lees dan snel hier verder! 

Check bij je eigen bank wat die voor jou in deze 'nieuwe situatie' kan betekenen.
Wij werken samen met ABN AMRO. Wil je meer weten over mogelijkheden als student van de ABN AMRO, klik dan hier.