Meerwaarde van lidmaatschap van een studentenvereniging

Hieronder vindt u een kort overzicht van veelvoorkomende argumenten voor studenten om lid te worden van één van de vele studentenverenigingen die Nederland rijk is. Mocht u zelf een vraag hebben over lidmaatschap bij een studentenvereniging, neem dan alstublieft contact op met de redactie van Word Lid!

Makkelijke en gezellige start van studententijd

Allereerst biedt een studentenvereniging uw zoon/ dochter de kans om in korte tijd veel studenten met diverse studieachtergronden te leren kennen. Voor veel eerstejaars studenten is het best spannend om in een, al dan niet vreemde, stad aan een studie te beginnen. Er komt letterlijk en figuurlijk van alles op een eerstejaars student af. Lidmaatschap geeft een student een makkelijkere en gezelligere start van de studententijd, doordat een verengingsstudent via de studentenvereniging al snel veel studenten in de stad kent.

Positieve invloed op studie

Ten tweede blijkt uit onderzoek (Willcoxson, 2010) zelfs dat lidmaatschap van een studentenvereniging positieve invloed kan hebben op studieprogressie en studie-uitval. De oorzaak hiervan is als volgt: een studentenvereniging vergroot vaak de sociale integratie van een student. Sociale integratie houdt de afstemming tussen individu en zijn of haar omgeving in. Deze integratie ontstaat bijvoorbeeld door contact met leeftijdsgenoten en door deelname aan nevenactiviteiten. Studentenverenigingen bieden studenten veel mogelijkheden om in contact te komen met leeftijdsgenoten en zijn dé plek voor extra curriculaire ontwikkeling. De sociale integratie leidt onder andere tot ondersteuning van vrienden en sociale communicatie, wat weer (in)direct de kans op studie-uitval verkleint. Dit is eigenlijk ook logisch, een eerstejaars student wil natuurlijk niet zijn of haar studentenstad en het daar opgebouwde studentenleven verlaten, omdat hij of zij niet voldoende studiepunten heeft behaald.

Structuur

Ten derde brengt een studentenvereniging gelijk structuur aan in de agenda van uw zoon/ dochter. Zo kan een verenigingsstudent wekelijks dineren op de sociëteit met clubgenoten, dispuutsgenoten of huisgenoten. Ook kan hij/ zij met studenten van de vereniging werkgroepen voorbereiden in de bibliotheek en samen colleges bezoeken. Bovendien kan uw zoon/ dochter deelnemen aan één van de vele evenementen die door en voor de leden van een studentenvereniging worden georganiseerd.

Ontplooiing naast studie

Ten slotte is een studentenvereniging bij uitstek de plek voor uw zoon/ dochter om zichzelf te ontplooien naast de studie. Tijdens zijn/haar studententijd ontwikkelt een student ‘hard skills’ via het curriculum. Binnen een studentenvereniging kan hij/zij ook ‘soft skills’ aanscherpen. Zo biedt een studentenvereniging haar leden talrijke mogelijkheden om te ondernemen, samen te werken en ervaring op te doen. U kunt denken aan de organisatie van benefietconcerten, bedrijvendiners, reizen en feesten, de productie van een jaarboek of maandelijks verenigingsblad of zelfs het uitvoeren van een fulltime bestuursfunctie. Deze ervaring komt uw zoon/ dochter goed van pas tijdens de studietijd, maar ook later bij de zoektocht naar een echte baan. Tevens bouwen studenten bij hun vereniging een netwerk op wat ook voor hun toekomst erg handig is.

Schuiven naar boven