Een studentenvereniging is een groep studenten van verschillende studies die samen in een stad op verschillende manieren bij elkaar komen om activiteiten te ondernemen en te borrelen. Een studentenvereniging is er voor en door de leden.
De studenten van een studentenvereniging komen bijeen op de Sociëteit van de vereniging. Een sociëteit is de locatie van de vereniging met een bar, vaak een eigen keuken en restaurant en vergaderruimtes. Als student binnen een studentenvereniging krijg je te maken met verschillende structuren van een vereniging. Hieronder vind je een overzicht van de meestvoorkomende structuren:
Jaarclub
Een jaarclub wordt gevormd door een groep van studenten die in hetzelfde jaar lid zijn geworden. De grootte van een jaarclub varieert van 5 tot maarliefst 20 clubgenoten. Jaarclubs zijn vrijwel altijd ongemengd. Met een jaarclub onderneem je verschillende activiteiten: wekelijks clubeten, met elkaar studeren in de bibliotheek, feestjes bezoeken of zelfs met elkaar op vakantie.
Dispuut
Een dispuut is, in tegenstelling tot een jaarclub, een verticale structuur binnen een studentenvereniginig. Naast de leden van jouw lichtingsjaar, borrel je ook met studenten die één of meerdere jaren boven en straks ook onder jou zitten. Via deze structuur leer je snel veel ouderejaars kennen. Naast ongemengde disputen zijn er ook een aantal verenigingen met gemengde disputen. Bij een gemengd dispuut komen jongens en meisjes dus bij elkaar voor het ondernemen van verschillende activiteiten.
Verticale
Een verticale is net als een dispuut een verticale structuur binnen een vereniging. Het verschil tussen een verticale en een dispuut is dat je met één hele jaarclub bij een verticale kan komen, terwijl individuele leden van een jaarclub bij een dispuut gaan. Zo kan het dus zijn dat acht clubgenoten van één jaarclub bij vier verschillende disputen zitten, terwijl ze naast dezelfde jaarclub ook éénzelfde verticale delen.
Commissie
Een commissie is een gevarieerde groep van verenigingsleden die samenwerken met éénzelfde doel. Zo zijn er commissies die een feest, hockeytoernooi of reis organiseren. Daarnaast kan je genoeg ervaring opdoen door het maken en schrijven van een jaarboek, een maandelijks verenigingsblad of het organiseren van goede doelen acties. Via een studentenvereniging leer je dus in korte tijd veel verschillende studenten met verschillende interesses, studieachtergronden en leeftijden kennen. Een studentenvereniging biedt een thuis in jouw nieuwe studentenstad. Naast het ondernemen van activiteiten en borrelen, kan je ook met elkaar studeren, sporten, een hapje eten en een verre reis maken. Ten slotte kan je zelf ervaring opdoen door het organiseren van activiteiten binnen één van de vele commissies die een studentenvereniging rijk is.
Kijk wat het verschil is tussen een studie- en een studentenvereniging.