Waarom zou ik lid worden van een studentenvereniging?

In korte tijd veel nieuwe vrienden maken, snel en makkelijk een goedkope studentenkamer, een nieuw thuis in je studentenstad en ervaring opdoen binnen de vereniging.

Maak snel nieuwe vrienden

Dankzij een studentenvereniging leer je in korte tijd veel studenten in je toekomstige stad kennen. Niet voor niets wordt een studentenvereniging regelmatig een ‘sociale snelkookpan’ genoemd. Binnen verschillende verbanden – zoals een jaarclub, dispuut of huis – maak je vrienden voor het leven. De stap van je middelbare school periode naar het studentenleven wordt hierdoor nog makkelijker en leuker. Op deze pagina vind je een uitgebreide uitleg over wat een studentenvereniging nu precies inhoudt en via welke interne structuren je studenten kunt ontmoeten.

Betere studieresultaten behalen

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat leden van studentenverenigingen vaak betere studieresultaten halen dan niet-leden. Verenigingen stimuleren studievoortgang door het aanbieden van studieplekken en studiebegeleiding. Ook word je beloond als je veel studiepunten haalt, je mag dan zitting nemen in commissies om de vetste evenementen te organiseren. Studenten moedigen elkaar ook aan om te gaan studeren. Als verenigingsstudent wil je natuurlijk niet jouw sociale studentenleven opgeven, omdat je onvoldoende studiepunten hebt gehaald!

Ontwikkeling naast je studie

Een studentenvereniging geeft je vele mogelijkheden voor ontwikkeling buiten het curriculum. Zo kan je jouw organisatorische vaardigheden ontdekken en verder ontwikkelen in een commissie of door het doen van een bestuursjaar. Het opdoen van vaardigheden is handig tijdens jouw studietijd en het netwerk dat je opbouwt, komt later goed van pas. Ervaring naast je studie is tegenwoordig steeds vaker een selectievereiste van bedrijven bij het aannemen van net afgestudeerden.

Prima combinatie met interesses

Een studentenvereniging is goed te combineren met interesses. Zo hebben de meeste verenigingen verschillende teams waarin verenigingsstudenten samen sporten. Ook is het vaak mogelijk om in verenigingsverband bijvoorbeeld muziek te maken of een toneelstuk op te zetten en uit te voeren.

Makkelijk een goedkope studentenkamer

Via een studentenverenging kan je gemakkelijk een goedkope studentenkamer vinden. De meeste verenigingen hebben verenigingshuizen waardoor je als eerstejaars makkelijk en goedkoop een kamer kan krijgen in een huis met studenten van jouw vereniging. Ook bestaan er een heleboel gemengde studentenhuizen, waarin studenten van verschillende verenigingen samen wonen. Dankzij je vereniging ken je ook direct veel studenten in een stad, via-via aan een kamer komen gaat daardoor dus een stuk makkelijker!

Verrijk je studentenleven

Lidmaatschap verrijkt je studentenleven. Je maakt de mooiste feestjes, borrels en evenementen van dichtbij mee. Verveel je niet in jouw studentenstad en maak van je studietijd een onvergetelijke studententijd.

Bekijk in welke steden je lid kan worden van een studentenvereniging

Schuiven naar boven